Saç Dökülmesi Hakkında

Saçta yaklaşık 100.000 saç kökü oluşmakta; bu oran sarışınlarda %10 daha az, kızıllarda ise %10 daha fazla olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir saç kökü 2-5 yıllık yaşam süresinde 10-20 kez yenilenerek kendini tekrar etmekte; doğma, büyüme ve ölme olmak üzere de 3 evre yaşamaktadır.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, genellikle 25 yaşlarında başlar ve hayatları boyunca tüm erkeklerin %70'e yakınını etkilemektedir. Bireysel olarak değişik hızlarda seyreden saç dökülmesi, alın saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi, ön ve tepe bölgesindeki saçların incelmesi ve seyrelmesi ile başlar, zamanla tüm tepe bölgesinin açılmasına kadar ilerleyebilir. Dış görüntünün çok önemli bir bölümünü oluşturan saçlardaki bu kayıplar, fiziksel olduğu kadar ciddi psikolojik sorunların da belirmesine neden olur.

Genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da sıkça karşılaşılan saç dökülmesi tıbbi olarak 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar;

  • İz bırakmayan dökülmeler

Halk arasında bilinen dökülme tipidir. Dönemsel olarak; hava değişimleri, aşırı gerginlik, stres, yetersiz beslenme ve saçın kimyasal maddeler ile teması gibi nedenlerle kendini göstermektedir. Bu tür sebeplerden dolayı kişilerde 2 ay boyunca saç dökülmesi yaşanması normal olarak kabul edilebilir. Dökülme nedeni ortadan kaldırılabilirse saçların tekrar çıkma şansı yüksektir.  

  • İz bırakan dökülmeler

Yanıklar, kellik hastalığı ve daha az tanınan, çok sık görülmeyen bir grup deri hastalığıdır. Çoğu kez saçlı deri içerisinde bölgesel dökülme alanları şeklinde görülür.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi sebepleri için birden fazla etken öne sürülebilmekte; kalıtımsal ve geçici olmak üzere de ikiye ayrılmaktadır.

 

Kadın

Erkek

 

Ana Sebep

-Dolaşım eksikliği
-Besleyici elementlerin eksikliği
-Kalıtsal

 

-Kalıtsal
-Besleyici elementlerin eksikliği
-Dolaşım eksikliği

 

 

 

 

İkinci Sebep

-Yanlış diyetler
-Kronik hastalıklar
-Kimyasal tedaviler
-Doğum
-Emzirme
-Çevresel faktörler

-Psikoljik etkenler

-Sebore
-Kepek
-Yanlış diyetler
-Kronik hastalıklar
-İlaç kullanımları
-Çevresel faktörler

-Psikoljik etkenler

 

 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Doğal sebeplerden dolayı ortaya çıkan, herhangi bir hastalıkla ilgili olmayan, iz bırakan dökülmeler dediğimiz saç dökülmeleri genellikle tamamen tedavi edilememektedir.

Eğer saç dökülmesi dış sebeplerden kaynaklanıyorsa;

  • Kullanılan zararlı kimyasal kozmetik ürünlerden ve işlemlerden vazgeçmeli ya da ara verilmelidir.
  • Mineral eksikliği, vitamin eksikliği veya hormonal bozukluklar varsa dermatolog tavsiyesi ile bunları tedavi edecek ilaçlar kullanılmalı ya da beslenme şekli düzenlenmelidir.
  • Saç tipine uygun doğal içerikli şampuanlar kullanılmalıdır.
  • Saçlarınızı ılık suyla yıkayın ve saç diplerinize masaj yapın.

Referanslar:

https://turkderm.org.tr/menu/76/sac-dokulmeleri