Atopik Dermatit Hakkında

Atopik Dermatit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yangılı bir deri hastalığı olarak bilinen atopik dermatit, çoğunlukla bebeklik ve erken çocukluk çağında başlamaktadır. Genetik faktörlerin ortaya çıkardığı ya da bazı alerjenlerle tetiklenen hatta hayat boyu tekrar edebilen bu deri hastalığı son yıllarda oldukça artış göstermektedir.

Dermatologlara göre "dermatit" olarak adlandırılan üç tip atopi bulunmaktadır;

  • Atopik dermatit (Atopik egzema)
  • İrritan kontakt dermatit (Tahriş egzeması)
  • Alerjik Kontakt Dermatit (Alerjik egzama)

En önemli belirtileri arasında deri kuruluğu ve yoğun kaşıntının yer aldığı atopik dermatit, uyku düzeninin bozulması, yorgunluk gibi sorunlara da neden olmaktadır. 

Bebeklerde ve küçük çocuklarda hastalık belirtileri yüz, dirsekler ve dizlerin iç kısmında daha fazla görülmektedir. Daha büyük çocuklarda/ergenlikte ve yetişkinlerde ise genellikle eller, boyun, dirseklerin iç yüzü, dizlerin arkası ve ayak bileğinde kendini göstermektedir. Kuru, kızarık, kepekli ya da sızıntılı lezyonlar şeklinde kendisi gösteren bu dermatolojik sorunu kontrol alabilmenin en iyi yolu ise bir doktorun düzenlediği tedaviyi uygulamak ve bu tedaviye destek doğru dermokozmetik ürünlerden faydalanmaktır.

 

Hastalık kronik ve tekrara yatkın olduğu için stresten uzak durma, doğru beslenme ve cilt sağlığına ve güzelliğine yönelik ürünlerin kullanımında seçici olma gibi konulara da dikkat etmek gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, kokusuz, renksiz ve doğru içeriğe sahip nemlendiricilerin deri kuruluğunu önlemek için her gün kullanılması gerektiğini göstermektedir. 

Atopik dermatit konusunda yardım almak, yaşam kalitesini yükseltmek için bu alanda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlarla iletişime geçmek büyük önem taşımaktadır.

Referanslar:

  1. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/196546 2.http://turkdermatoloji.org.tr/public/media/hasta_bilgilendirme/Atopik_Egzema.pdf